Padah kerja bawah matahari dan malas cuci muka dengan bersih, sekarang menderita jeragat naik. Muka tampak tua dari usia sebenar!

Ye…akak la tu yang terima padahnya

Akak Sofiya. berumur 45 tahun. aka dah pun berkahwin, anak tiga orang. akak kerja sebagai setiausaha disebuah syarikat swasta. akak banyak habiskan masa duduk di ofis dan turun tapak site ikut boss. Disebabkan itu akak alami masalah kulit burn dan kulit akak mula naik jeragat akibat terlalu kerap terdedah dengan cahaya matahari.

akak ni kurang minum air kosong dan kerap minum air manis dan sejuk. Ikutkan wajah akak ni bukan la jenis senang naik jeragat. Tapi disebabkan akak kurang perihatin tentang penjagaan wajah akak.. kesan nya wajah akak penuh ditumbuhi jeragat. Bukan tu je, kulit pun gelap dan makin kusam.

Mula la akak cari segala petua yang ada dalam mr google ni dan produk-produk yang boleh pudarkan masalah jeragat  ni tapi makin akak cuba macam-macam makin teruk! Sampai rasa segan nak pergi kerja bila selalu ditegur kawan ofis dan juga boss, aduhhhh korang yang ada masalah macam akak ni mesti paham perasaan akak kan.

Akak just nak share pengalaman yang akak lalui lepas jeragat tumbuh mendadak.


1.Terpaksa ‘Jadi model jeragat’

Sejak ada masalah jeragat ni akak dah makin stress.  Bila masuk ofis je orang mula tegur “kenapa tu muka”  “tak try produk ni ke” dan pelbagai petua akak nak kena dengar untuk hilangkan jeragat akak ni. Yee niat membantu tu akak faham tapi buat akak rimas bila hari-hari dengar benda yang sama sambil jual produk kat akak.

2. Banyak pakai foudation

Akak kerap tempek foundation tebal untuk tutup benjol-benjol, biji-biji yang ada kat muka ni sangat tak selesa dimata akak dan dimata orang lain yang buat diorang bagi pandangan yang semacam je

3. Kurang bersosial

Setiap kali ada event syarikat dan perjumpaan dengan kawan-kawan baik akak akan bina seribu satu alasan untuk tolak pelawaan tersebut atas dasar malu dan kurang berkeyakinan diri. Mana tak nye, orang lain hadir event syarikat semua nya segak-segak. Kawan-kawan ramai muka flawless putih bersih. Akak taknak keluar rumah, tak nak jumpa kawan-kawan

4. Gatal-gatal tak selesa

Mungkin ada yang naik jeragat ni tak gatal. Tapi akak alami kegatalan di wajah dan sangat tak selesa bila akak nak solat bila kena tahan gatal tu. Solat pun jadi tak kusyuk. Asyik nak menggaru je.

5. Malu dengan Cik somi

Ini hakikat ye apa yang akak rasa. Perasaan malu bila berdepan dengan suami. Sampai akak rasa disebabkan masalah wajah akak ni buat hubungan kami dah kurang mesra macam dulu. Sebab tu akak nekad nak rawat masalah kulit ni.

Tanpa berfikir panjang terus akak ke spa untuk melakukan rawatan. Tapi setelah banyak sesi yang dilakukan langsung tak memberi kesan pada jeragat akak. Siap amik pakej rawatan sebulan

Mencecah kos hampir RM2K ! 

last treatment tetap sama je!

Akak tetap tak putus asa. akak mula beli set-set skincare yang mahal pada untuk hilangkan jeragatnya dengan cepat. Tapi tetap takde perubahan sikit pun. Ternyata set skincare luar negara hanya lah gimik semata-mata. Tak de lah hebat mana pon.

Akak dah cuba kawal pemakanan akak (kurangkan makanan berminyak) Tapi resultnya tetap sama. Wajah akak bukan makin ok, malah makin teruk lagi ada lah.


Kadang-kadang akak macam giveup nak hilangkan jeragat ni.
Akhirnya akak amik inesiatif untuk cari sendiri cara untuk hilangkan jeragat ni.


Akak mulakan misi pencarian penyelesaian masalah akak ni kat internet.

“apa yang susah sangat jeragat aku nak hilang ni?”

🙁

First memang akak search internet macam mana nak hilangkan jeragat nih.

Ini apa yang akak jumpa…

Jeragat sebenarnya bukan di lapisan luar muka kita, ia sebenarnya mempunyai akar sehingga ke lapisan bawah kulit. Boleh rujuk gambar di atas.

Sebab tu la kalau guna set-set skincare ni jeragat tak hilang, tapi lama-lama dia muncul balik. Ini sebab akar jeragat itu sendiri masih ada dalam kulit kita ni.

Itu jugaklah kesilapan akak, akak guna macam2 set skin care, rawatan2 kat spa, tapi semuanya tak mendatangkan Hasil.

So, macam mana nak hilangkan jeragat terus supaya ia tak muncul semula?


Jadi langkah pertama untuk hilangkan Jeragat

*****

  1. Rawat Jeragat dari dalam (dari akar)

Bukan guna Skin Care

Bukan buat rawatan2 kat spa.


Soalnya sekarang, macam mana nak Rawat dari akar ?

Ada cara ke ?
Sebenarnya ! Ada Cara

Ini yang akak jumpa Dan akak sendiri dah buat

Jeragat akak Hilang dengan cepat lepas guna cara ni

AKAK SAMBUNG DEKAT NEXT PART, TEKAN SINI